Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

S „batohem“ do oblak

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Novozélandská společnost Martin Aircraft Company představila první osobní létající stroj určený pro masové použití. Zní to jako vtip nebo zpráva z novin vydaných za sto let, ale je to skutečně pravda.

Člověk snil o létání odnepaměti; Leonardo da Vinci si do svých zápisníků kreslil obrázky létajících strojů poháněných lidskou silou. Německá armáda se pokoušela vyvinout tajnou zbraň pro agenty, kteří měli rozhodnout druhou světovou válku, nebo i pro obyčejné vojáky – ti by pomocí ní „přeskočili“ desítky metrů nepřátelských opevnění. Až nyní se však objevují první použitelná řešení, která by se během několika let či desetiletí mohla masově rozšířit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

První takový stroj vynalezl novozélandský konstruktér Glenn Martin a již brzy se objeví na trhu. Připomíná tak trochu velký kovový batoh. Jmenuje se Martin Jetpack (více na martinjetpack.com), stojí 86 000 dolarů a vzbudil velký ohlas mezi odborníky i laiky. Umožňuje letět půl hodiny rychlostí asi 140 km/h, motor poháněný benzinem má výkon úctyhodných 200 koní (150 kW). Konstrukční materiál tvoří hlavně karbon, stroj váží asi 250 kg. Vztlak potřebný k létání poskytuje dvojice vrtulí uzavřených v jakýchsi válcích.

Vývoj Martinova létajícího stroje trval 12 let. Na prvním místě je prý bezpečnost – záchranný systém obsahuje pro jistotu i padák. Pilot řídí jetpack dvěma pákami, ovládání se podobá malému letadlu. Může…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].