Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Pevná pouta Rut Bízkové

Co všechno může změnit nová šéfka rezortu životního prostředí

  • Autor: Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer
• Autor: Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer

V dlouhé zasedačce ministerstva životního prostředí působí jeho nová šéfka trochu ztraceně. Drobnou postavou, nenápadným tmavým kostýmkem a pohledem upřeným do neurčita ale spíš klame. „Chci dělat důležité věci,“ říká Rut Bízková, pevně usazená v ministerském křesle, a klade přitom důraz na každé slovo. U úřadu, který má prosazovat roztříštěné zájmy ochrany přírody a zdraví obyvatel proti skvěle zorganizované průmyslové lobby, je to důležité prohlášení. Teď jde jen o to, kam přesně nás dovede.

Konec šedé nudy
I když do konce jejího mandátu zbývají maximálně čtyři měsíce, už nyní je jasné, že se Rut Bízková na konci prázdnin nezařadí do skupiny tuctových ministrů, které zdejší politika v posledních měsících zrodila.

  • Autor: Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer
• Autor: Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer

A nejde jen o to, že v čele ministerstva životního prostředí s jejím příchodem stanula historicky první žena. Překvapila především razancí: bleskovým „ano“ modernizaci hnědouhelné elektrárny Prunéřov podle scénáře ČEZ rozsekla problém, se kterým si její předchůdce nedokázal poradit půl roku. Její argument, že toto rozhodnutí „povede ke zlepšení životního prostředí i zdraví lidí“, však spousta lidí nebere.

„Otáčí pracně vybojovanou nezávislost ministerstva coby garanta ochrany životního prostředí k hájení zájmů velkých průmyslových firem,“ namítají kritici v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].