Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Znovu „Malým Ruskem“

Celý svět obletěly záběry ukrajinských poslanců, kteří se poprali poté, co parlament schválil pronájem námořní základny v Sevastopolu Rusku na 25 let. „Definitivně tím padají plány na vstup Ukrajiny do NATO i EU, země se bude dále izolovat,“ říká Alexej Tolkačov, studentský vůdce z „oranžové revoluce“ a dnešní ředitel kyjevské neziskové organizace Veřejná komise pro národní bezpečnost.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Co si o rvačce máme myslet? Jde o výbušné téma, nebo o obecnější rys ukrajinské politiky?

Ta smlouva je pro ukrajinskou společnost vysoce kontroverzní, ale bitka v parlamentu byla především divadlem, které mělo ukázat schopnosti a odhodlání ukrajinské opozice. Mělo být vidět, že pro boj s politikou prezidenta Janukovyče použijí jakýkoli nástroj. Smlouva byla přijata, ale pozornost bezesporu vzbudili. Něco podobného se tu ještě nikdy nestalo.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jak takové násilí vnímají obyčejní lidé?

Myslím, že společnost je šokovaná, ale nikdo v podstatě neví, jak reagovat. Žádné další boje se nerozpoutaly, je to zřejmě i tím, že společnost je dnes jen málo organizovaná. Těch několik skupin a politických sil, které tu jsou, aktuálně přemýšlí, co dál. Čas je do desátého května, kdy slíbila expremiérka Tymošenková pomocí opozičních poslanců zablokovat parlament.

Jakou roli tu bývalá premiérka a její příznivci sehráli?

Kdyby chtěla, mohla parlament zablokovat už při schvalování smlouvy. Nerozumím tomu, proč to neudělala. Pravda je, že vyhrocení situace jí v jistém smyslu nahrává. Začala objíždět regiony a sbírat politickou podporu z řad odpůrců Ruska. Jejím cílem je stát se ještě jednou vůdkyní opozice a zřejmě věří, že tohle téma k tomu může využít. Kvůli té smlouvě požaduje rozpuštění parlamentu s odůvodněním, že se stal "protiukrajinským“. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].