Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Tanec duše na planetě ještěrů

Werner Herzog křísí kariéru Nicolase Cage ve filmu Špatnej polda

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Distribuční název filmu The Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans připomíná nejvíc rutinní béčkovou komedii s Eddiem Murphym nebo Willem Smithem. Nic nemůže být dál od pravdy. Špatnej polda je velmi volnou předělávkou drásavého filmu Abela Ferrary o zkrachovalém muži zákona, který se neodvratně propadá do hlubin pekla drogové závislosti. Německý filmový světoběžník Werner Herzog se svým scenáristou Williamem Finkelsteinem z tohoto filmu převzali vlastně jen - a to pouze v hrubých obrysech - charakter hlavního hrdiny: Terence McDonagh (Nicolas Cage) je fetující gambler s policejním odznakem v klopě a revolverem vyzývavě se kinklajícím za páskem u kalhot. Znamená hrozbu nejen pro své okolí, ale hlavně sám pro sebe.

Heroin bez předpisu
O rozdílu v naturelu obou excentrických režisérů svědčí následující mediální přestřelka. Ferrara, u nás nepříliš známý klasik exploatačních filmů zasazených do prostředí newyorského podsvětí, popřál při prvních informacích o vzniku remaku tvůrcům, ať "chcípnou v pekle“. Herzog je zase přesně tím typem filmaře, který místo pokorných slov o pietě k původní verzi s klidem alfa samce prohlašuje, že ji nikdy neviděl a že o režisérovi vůbec neví, kdo to je.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

A zatímco Ferrarova civilně laděná sonda do zmučené duše nešťastníka ženoucího se do záhuby je prošpikována náboženskou symbolikou a zabývá se otázkami viny a vykoupení, v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].