Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Smradi jdou volit

Co můžeme čekat od facebookové generace

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Do stojatých vod předvolební kampaně spadl meteorit a udělal na hladině pořádné kruhy. Video Přemluv bábu lehce pankáčským způsobem vyzývající mladé lidi, aby se zajímali o blížící se volby, vybudilo politiky zprava i zleva k pobouřeným komentářům a zelené dokonce k natočení vlastní verze klipu. Byť se první kruhy v mezičase utišily, nebývalý úspěch skeče stočil pozornost k síle, kterou zatím strany nechaly ležet ladem: k nejmladším voličům. Letos půjde volit první generace narozená po revoluci, a pokud se spolu s o pár let staršími vrstevníky dostaví k urnám, politický rybník by měl začít nervóznět.

130 tisíc, 600 tisíc, milion
Je jich totiž masa. Čerstvě má voličský průkaz 130 tisíc lidí, těch, kteří zatím hlasovali jen jednou, je 600 tisíc a voličů do pětadvaceti let je více než milion, což představuje osminu celkového elektorátu země. Vzhledem k tomu, že v minulých parlamentních volbách činil rozdíl mezi vítěznou ODS a druhou sociální demokracií 160 tisíc hlasů, právě junioři by mohli určit, kdo po letošních volbách bude vládnout. Jenže, nic není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Právě pro mladé voliče, a nejen ty v Česku, je charakteristické, že ze všech skupin nejčastěji nakonec zůstanou doma a volit nejdou. Hlasování v posledních parlamentních volbách v roce 2006 se zúčastnilo okolo 37 procent lidí do 22 let, přičemž celorepubliková účast…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].