Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Paní Rut je ráda

Nová ministryně životního prostředí Rut Bízková v pátek oznámila, že její ministerstvo konečně schválilo přestavbu uhelné elektrárny Prunéřov. Také se svěřila, že je za takový výsledek ráda.

Možná tohle nenápadné vyznání emocí vystihuje problém více než samotné schvalovací razítko. Žádný politik, který usíná a vstává s myšlenkami na blaho české demokracie, by totiž rád být neměl.

Neplatí, že jde o komplikovaný odborný problém, jak se nám snaží Bízková namluvit. Odborná je pouze jedna strana pomyslné prunéřovské mince. U ní hodně záleží na úhlu pohledu. Člověk s přesvědčením, že globální oteplování je prvořadý problém Země a že Češi by se k němu měli postavit maximálně zodpovědně, celkem snadno dojde k názoru, který razí třeba Greenpeace. Totiž že firma ČEZ jako majitel elektrárny měla ctít evropské zásady platné pro energetiku a pořídit do Prunéřova nejmodernější technologii zaručující nejnižší emise.

Legitimní ale může být i druhý pohled: i nakonec schválená modernizace povede k nižším emisím, navíc za daných podmínek (kvalita uhlí či dnešní pojetí elektrárny) může být ekonomicky rozumná.

Pak je tu však ještě jedna, také velmi důležitá rovina. A sice politická. Bízková má pravdu, že celý spor je zpolitizovaný, ovšem ne vinou zelených nebo Greenpeace, ale vinou ČEZ. Firma ČEZ svým přístupem od samého začátku dělá ze schvalování Prunéřova nanejvýš důležitou politickou otázku. Ta zní: vládne stát firmě ČEZ, nebo ČEZ státu?

Jde o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].