Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Orbán na věčné časy

Maďarsko se vydalo na cestu k vládě jedné strany

Typický maďarský vtip zní takto: "Jak se máš? - Díky, dobře. - Můžeš to nějak rozvést? - No, vlastně ne moc dobře.“ Maďaři v posledních letech přišli dokonce na to, že se nemají dobře ani trochu, a svou frustraci vyjádřili v nedávných volbách, když Viktorovi Orbánovi a jeho straně Fidesz do rukou vložili moc, jakou nemá žádný jiný politik v Evropě (Lukašenka vynechme) - moc o velikosti ústavní většiny.

Ekonomická situace Maďarska je dobře známá: před bankrotem, na který zadělávaly předchozí vlády už mnoho let, je loni zachraňoval Mezinárodní měnový fond a toto ponížení je o to horší, že - jak říká analytik a novinář János Széky - "v šoku jsme se dívali, jak například sousední Slovensko pádí kupředu“. Maďaři teď očekávají, že Orbán je vyvede z průšvihu, a nejen ekonomického. Jenže i když tohoto politika znají už přes dvacet let, stejně nikdo kromě něj neví, co má vlastně v plánu.

"Budapešť nestrpí, aby se s Maďary zacházelo a mluvilo se o nich tak jako v posledním čase,“ řekl Orbán na první tiskové konferenci po svém velkolepém vítězství. Koho tím měl na mysli? Možná sousední země jako Slovensko, možná nadnárodní koncerny, o nichž slavný maďarský spisovatel Péter Nádas pro časopis Die Zeit řekl, že "velké německé a francouzské firmy se v Maďarsku chovají jako kolonialisté“.

První kroky
Jisté je, že Orbán má v úmyslu zapsat se do maďarských dějin jako velký vůdce, jenž pevnou rukou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].