Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

ZEMSKÉ SÍLY
RESPEKT 17/2010 
Reaguji na článek převzatý ze The Economist. Jedná se mi o zcela nepravdivou větu o asteroidech ohrožujících Zemi: "Navíc podobné asteroidy lze rozpoznat a odklonit.“ Jedná se o složitější problematiku, nicméně neznáme ani 100 procent asteroidů přibližujících se Zemi, natož abychom je byli schopni uměle odklonit.

Vadí mi, že je touto větou vyjádřen postoj mnoha lidí věřících v sílu lidstva nad přírodou. Nicméně ukazuje se, že nemáme nad věcmi pražádnou kontrolu (samozřejmě kromě adaptace na již vzniklou situaci). Pokora před přírodou zkrátka jaksi zmizela, a to není dobře - ona sama se jednou za čas vždy připomene!
Petr Zasche,
Matematicko-fyzikální fakulta UK


VINÍCI MAJÍ PLATIT A PLATIT A PLATIT
RESPEKT 17/2010
Reaguji na rozhovor s Niklasem Frankem. Vybavuji si tezi Luboše Palaty, že Evropská unie bude zbavená komplexu druhé světové války až ve chvíli, kdy se němčina stane jednacím jazykem EU, což by jinak plně odpovídalo počtu a významu této země v rámci společenství. Osobně se na tu dobu velmi těším. Zbavení se komplexu neznamená zapomnění, naopak, mělo by to znamenat dospělý a zodpovědný přístup k vlastní minulosti. Ač neznám knihu pana Franka, obávám se, že manifestačně deklarované nenávistné proklínání vlastních rodičů připomíná notně hned několikeré doby minulé. Co je rozhodně nepřijatelné, je pojetí kolektivní viny, a to dokonce napříč generacemi a časem. Pan Frank by si možná mohl přečíst něco k tématu od svého spoluobčana Jasperse. Označování příjmení "Frank-Auschwitz“ nebo "Schmidt-Auschwitz“ je snad na první pohled pro novináře a knižní trh atraktivní politická hyperkorektnost, ale neupomíná to neméně na nesmyslné cejchování a zbavování identity Židů, kterým nacistický (ne německý) režim vtiskl jediná jména (Sára) a (Izrael)? Brr… Skoro bych řekl, že Niklas Frank, možná nezáměrně, svou snahou šokovat a zaujmout demonstruje jev pojmenovaný Normanem G. Finkelsteinem v knize Průmysl holocaustu. Úvahy o zneužívání židovského utrpení (česky Prostor 2006). Zneužívání nemusí být jen (s)prosté popírání šoa.
Filip Tomáš

TYHLE VOLBY BUDOU NICKOVY
RESPEKT 17/2010
Dobrý den, ráda bych k článku o Nicku Cleggovi podotkla, že zpěvačka Susan Boyleová talentovou soutěž nevyhrála, ale skončila druhá: stala se fenoménem světové popularity, ale její postup v měření sil skončil pod vrcholem - tím se myslím použitá symbolika trochu posouvá.
Karolína Procházková


VĚTŠÍ NEŽ ŽIVOT
RESPEKT 16/2010 
Je chvályhodné, že takto zajímavý projekt podporujete dobrým článkem o něm. Jen k té historii strojů si dovolím podotknout: ač laik v oboru, troufám si tvrdit, že Meopta nikdy prostějovská nebyla (www.meopta.com). Trošku škoda, takhle mást veřejnost.
Zuzana Henešová, Praha


ČEZ PŘEBÍRÁ VLÁDU
SMĚLÉ PLÁNY VLADIMÍRA T.
RESPEKT 16/2010
Zajímavé informace v uvedených článcích by asi bylo vhodné doplnit úvahou o úloze a zodpovědnosti Strany zelených. Uvolnit kolbiště jen z důvodu "nepřiměřeného tlaku“ asi nebylo tou nejvhodnější strategií. Naříkat nad plánem ministerstva průmyslu a obchodu by mohl ministr, kterého by premiér odvolal, nikoli však ten, který to sám vzdal. Těžko říci, jaký cíl tímto postupem zelení sledovali. Znají přece poměry ve státě dost dobře na to, aby věděli, že vyklizením pozice se dá jen ztratit.
Josef Potoček, Hradec Králové


ĎÁBELSKÝ CELIBÁT
RESPEKT 15/2010
Celibát je rozhodnutí svobodné vůle, které jako všechny závazky člověka omezuje. Vstup do manželství (definované instituce) je mimochodem totéž. Dodržení závazku náš charakter určitě prověří. Ale pokřivit charakter si můžeme jen my sami.

Výpověď bývalého katolického kněze, který dlouhodobě žil dva neslučitelné životy (kněžský a partnerský) a hodnotí ze svého úhlu pohledu dodržování celibátu v katolické církvi, pro mne nemá platnou hodnotu. Takový člověk by měl především mluvit sám za sebe a nehodnotit životy ostatních.

Článek nedal prostor k vyjádření těm, kdo naopak díky celibátu úspěšně realizují věci, na které by při žití "normálního“ života těžko nacházeli sílu. Jejich výpověď by staré známé klišé o "ďábelském“ celibátu možná obohatila.
Mgr. Lucie Nápravová,
psycholožka

OMLUVA
V Respektu č. 10 ze dne 8. 3. 2010 byla jako ilustrační fotografie k článku S KSČM navždy použita fotografie manželů Vladimíra a Jaromíry Urbanových z Ústí nad Labem bez souhlasu jmenovaných. Manželé Urbanovi nás upozornili na to, že tato fotografie byla pořízena na oslavách 1. máje v roce 2004 v obci Světlá pod Ještědem, okr. Liberec, která se konala jako recese, a že její zveřejnění v souvislosti s uvedeným článkem se jich dotklo. Za tuto chybu se manželům Urbanovým omlouváme.

Marketingový expert Jakub Horák v článku Oni tomu věří neřekl, že "Samozřejmě je to leckdy na hraně, třeba když se zamlčuje, že bojovník proti korupci Ivan Langer byl kamarád mafiána Mrázka“. Vinou nekvalitní nahrávky se při přepisu zaměnilo slovo "naznačuje“ za "zamlčuje“. Jakub Horák totiž prohlásil, že se v rámci negativní kampaně političtí soupeři snaží takový dojem šikovnou manipulací vyvolávat, přitom žádný důkaz pro takové tvrzení neexistuje. Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].