Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Mistr sporu

Mojmír Hampl má šanci stát se nejmladším guvernérem ČNB

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vždycky o něm bylo hodně slyšet - provokativní, přímý a radikální viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. V poslední době se o něm mluvilo více než o guvernérovi Zdeňku Tůmovi, což ještě umocnily jeho ostré výroky na adresu Mezinárodního měnového fondu. Tůma však odešel a před Hamplem se otevírá cesta vzhůru.

Korunní princ?
Vypadá starší než na pětatřicet a také zanedlouho může dosáhnout na post, který obvykle třicátníci nezastávají. Pro Mojmíra Hampla by to nicméně nebyl první kariérní skok - daleko před třicítkou radil ministrům, ještě za studií byl mluvčím vládní strany a před čtyřmi lety také po jmenování prezidentem Klausem historicky nejmladším členem bankovní rady.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

A že má reálné naděje připsat na svůj seznam rekordů "nejmladší guvernér ČNB“, o tom od oznámení dosavadního guvernéra Zdeňka Tůmy, že s posledním červnovým dnem ve funkci končí, šumí kuloáry. Když minulý čtvrtek přednášel Hampl v pražském Obecním domě o vyhlídkách vstupu Česka do eurozóny, představil ho moderátor jako "jednoho ze dvou korunních princů“.

A favority nejsou Hampl a druhý viceguvernér Miroslav Singer pouze "podle novinových zpráv“, jak moderátor dodal, ale také podle tradice. "Jmenováním viceguvernéra do čela banky se zachovává určitá kontinuita, pro trhy je to čitelnější, protože už znají jeho názory. A rovněž hledání…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].