Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jménem zákona, mlčte

Policie vstoupila do předvolebního boje

Na tuzemských předvolebních mítincích je čím dál živěji. Nejnovější kapitolu otevřela policie, která minulé pondělí na objednávku Jiřího Paroubka kontrolovala občanky jeho oponentů při setkání s voliči v Chrudimi a Pardubicích. ČSSD tohle policejní otravování na hraně zákona brání, ODS i jiné strany policii napadají za to, že koná na politickou objednávku.

Ukaž občanku
Události na Resslově náměstí v Chrudimi i pár hodin později na centrálním pardubickém Pernštýnském náměstí měly velmi podobný průběh. Na mítink sociální demokracie přišli kromě přesvědčených fanoušků strany i její kritici - studenti zorganizovaní přes Facebook a vybavení transparenty "Konec KSČSSD“ a "Přestaň lhát“.

V obou případech si od protestujících lidí policisté vyžádali jejich občanské průkazy a údaje z nich si zapisovali i policisté v civilu - jeden z nich se představil jako "příslušník kriminálky“. Polici zároveň k zákroku vyzvala i pořádající ČSSD. V Chrudimi Jiří Paroubek dokonce z pódia vyzval policisty, aby si "poradili s výtržníky“. "Policie bez zaváhání šla,“ říká jeden z protestujících Jan Hodic. "Jenže dvacet minut předtím nám říkali, že pokud tam budeme jen stát a držet transparenty, čehož jsme uposlechli, tak je to v pořádku. Po Paroubkově výzvě k nám přišli a začali nám říkat, abychom je odložili. A že když to neuděláme, tak že nás odvedou na služebnu, protože to bude neuposlechnutí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].