Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Dudlík pro Řecko

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Prezident Václav Klaus už se nebojí evropského superstátu a diktátu "nikým nezvolené“ eurobyrokracie. Ve své berlínské přednášce hlava státu prohlásila, že "všichni vidí, že funkce prezidenta a ministra zahraničí je spíše formální a že skutečná moc spočívá i nadále v tandemu Německo-Francie“.

Tomu se říká radikální posun názoru. Rádi bychom ještě věděli, jestli je Klaus s tím diktátem silných národních států spokojen. V Německu přichází zjevně do módy euroskepticismus. Stane se Německo Klausovým spojencem?

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Byly doby, kdy to byl právě Klaus, kdo nabádal, aby se "dopočítávalo do jedné“. Když se ale v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung ptá, "proč by němečtí daňoví plátci měli subvencovat Řecko“, je třeba odpovědět, že ztráty musí vždycky někdo zaplatit, a dokonce to vždycky budou - odpovídajícím dílem - Němci. Buď Řecku půjčí, nebo - pokud Řecko nechají zbankrotovat - budou sanovat vlastní banky, které nakupovaly řecké dluhopisy ve velkém. Teď Klaus mluví jako Miloš Zeman, když na konci 90. let říkal, že do bank už nedá "ani korunu“. Jak to nakonec dopadlo, všichni víme.

Němečtí politici se pustili do ratingových agentur. Žádají jejich tvrdší regulaci, a protože jsou agentury anglosaské, má vzniknout jejich evropská konkurence. Ministr financí Wolfgang Schäuble nabádá trh, aby "nebral agentury tak vážně“. Abych se přiznal, ratingové agentury mi také leží v žaludku, právě tím, jak přispěchají kopnout někoho do kotníku právě v okamžiku, kdy se snaží něco dojednat.

Jenže v tomto případě si za to Němci mohou sami. Od 11. února jejich politická reprezentace jenom mlžila a k plánu na pomoc Řecku se všichni vyjadřovali každý den jinak, a to ještě různě v Bruselu a zase jinak pro domácí publikum. Pak se nelze divit, že agentury začaly sázet na pravděpodobnost bankrotu. Výsledek je, že náklady na případnou pomoc Řecku se pro Německo astronomicky zvýšily.

Nejlepší popis toho, jak má fungovat tříletá půjčka pro Řecko ve výši cca 120 miliard eur, je, že země bude odpojena od trhů a dostane na tři roky dudlík.

Tedy - země bude odpojena pouze jednosměrně, protože dluhopisy bude dále splácet, nebude však na trhu uplatňovat po tři roky žádné další. Do dudlíku bude hadičkou pronikat výživa a kyslík, a zároveň bude pacientovo tělo zbavováno přebytečného tuku. Možná - když se to celé povede.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 18/2010 pod titulkem Dudlík pro Řecko