Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Čokoláda je jako víno

Přišly teplé dny a společenské magazíny zásobují čtenáře recepty na hubnutí. Hlavní překážka střídmé životosprávy má pro mnoho lidí zcela jasnou podobu. Magický nápoj starých jihoamerických kultur, který v moderních vydáních vypadá nevinně, ale závislost na něm zkoumají vědci po celém světě. Cukrář LUKÁŠ POHL z restaurace La Dégustation Bohême Bourgeoise patří k předním českým znalcům milované legální drogy jménem čokoláda.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Fenomén vášnivého užívání čokolády je velmi starý. Čokoholiky byli třeba Voltaire, Goethe a největším snad Markýz de Sade. Čím nás vlastně čokoláda tak přitahuje?

Vidím v tom víc důvodů. Jednak jsme byli vychováváni v modelu - uděláš něco dobře, dostaneš sladkost. Takže čokoládu vnímáme jako vzácnou odměnu. Čokoláda navíc díky cukrům dodává rychlou energii, takže se hodí ve chvílích únavy a vyčerpání. A do třetice - obsahuje řadu alkaloidů, jako je kofein a další látky, které působí stimulačně na mozek. V tomhle smyslu jde o jednu z nejsložitějších organických rostlinných látek, jejíž mechanismus působení v těle nebyl ještě zcela přesně rozluštěn. Závislost bych ale nepřeceňoval, vždycky se najdou lidé, kteří mají sklony něco nadužívat. Myslím, že celkově působí čokoláda na člověka pozitivně.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Sedíme ve vyhlášené pražské kavárně. Právě jsem si objednal horkou čokoládu. Zkusil byste ochutnat, jestli stojí za to?

No, už podle toho, co servírka říkala, by měla být dobrá. To, že ji dělají z mléka a pravé čokolády, je základ. V mnoha kavárnách vám dají takový hustý nápoj a spousta lidí si myslí, že tak to má být. Omyl. Je dělaný z kakaového prášku, vody, doražený sušeným mlékem a zahušťovaný škrobem. Ale tahle čokoláda by měla být dobrá. I když samozřejmě ve hře jsou další faktory, třeba to spálili… Ne, tahle je opravdu dobrá. Výrazná, silná chuť, není…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].