Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Všechny dobré nápady

Programy politických stran překvapivě obsahují nemálo rozumných návrhů

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Z billboardů posázených kolem silnic a z citátů politiků v médiích má volič jasno: pravice ho varuje před levicovou rozhazovačností a zadlužením našich dětí, levice mu naopak tvrdí, že pravice ho chce sedřít z kůže, aby se bohatí měli dobře. Kdyby si ovšem tento volič pořádně přečetl volební programy politických stran, zjistil by, že svět není tak červeno-modrý, jak se jeví. Jeho pátrání by přineslo překvapivý výsledek: v hlušině proklamací jsou nalevo i napravo ukryty dobré nápady.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jak zkrotit rozhazovače

Většina obyvatel Česka považuje díru ve státních financích za významný problém, a tak není divu, že politici se hlásí k jeho systémovému řešení. Už v únoru navrhla ČSSD parlamentním stranám, aby uzavřely dohodu proti zadlužování. Neuspěla, ale možná i proto, že jiné její návrhy naopak zadlužování prohlubovaly.

Program ODS (a dalších stran napravo) jde ještě dál: chce zákonem vynutit na vládách vyrovnaný rozpočet do roku 2017 a dalšími ústavními zákony upravit rozpočtovou kázeň. Kromě toho rozumně navrhuje vytvořit relativně nezávislý výbor (či radu), jehož úkolem by bylo krotit fiskální choutky politiků.

Nejde však jen o budoucí úkoly – stát má už dnes téměř dvousetmiliardový schodek a musí ho snížit. Co na to politické strany? Povzbudivé je, že většina z nich se nespoléhá na to, že díru zalepí vysoký růst ekonomiky (TOP 09 dokonce ambiciózně slibuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].