Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Viníci mají platit a platit a platit

Syn generálního guvernéra nacisty obsazeného Polska Hanse Franka jako jediný z celé generace dětí nacistických funkcionářů veřejně odsoudil své rodiče. Novinář Niklas Frank (71) v Německu ale za své zúčtování s rodiči sklidil kritiku – jeho vzpomínky jsou podle recenzentů příliš drsné a nenávistné. Frankovy knihy Můj otec a Moje německá matka právě vyšly také v češtině.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Do svých šesti let jste žil s rodiči na krakovském hradě Wawel. Jaké máte na tu dobu vzpomínky?

Pamatuji si, jak jsem jezdil s dětskou motokárou po chodbách hradu a schválně jsem narážel do lidí. Věděl jsem, že mám mocného otce a že mi nemohou za to nic udělat. Dále si vzpomínám na návštěvu v ghettu se svou matkou, samozřejmě jsem tehdy nevěděl, že je to ghetto, a ani jsem neznal to slovo. Ale vnímal jsem, že kolem nás je spousta smutných lidí. Vyplázl jsem jazyk na jednoho chlapce. On byl sice starší než já, ale otočil se a šel pryč. Potěšilo mě to, cítil jsem se jako vítěz.

Před lety jste napsal o svých rodičích knihu plnou nenávisti. A co k nim cítíte teď?

Svým otcem pohrdám celou svou duší, a co se týká mé matky, jsem rozpolcený. Miluji ji, ale stále tyto pocity ruší to, co udělala. Po válce jsme neměli nic a ona se musela starat o pět dětí. Byla to silná osobnost. Zemřela přesně v den mých dvacátých narozenin.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kdyby váš otec žil déle, nezměnil by se třeba váš vztah k němu jako k vaší matce? Třeba byste také viděl i jeho jiné stránky.

V knize píšu: „Jsem šťastný, že jsi byl pověšen, mohl bys mi totiž zamořit mozek svými kecy.“ To opravdu nelze vyloučit. Třeba bych ale byl jako můj o jedenáct let starší bratr Hermann. Byl sice v Hitlerjugend, ale když viděl mrtvé Poláky, zeptal se mého otce u večeře: Tati,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].