Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Přesvědčení pro přesvědčené

Předvolební debaty v české a britské televizi

Působí to jako zázrak. Tři lídři politických stran s úsměvem diskutují v televizní debatě. Žádná hysterie, žádné negativní emoce, minimální skákání do řeči. A co víc, tato zdvořilá debata mění zásadním způsobem voličské preference, kdy se ten doposud třetí nejslabší staví po skvělém diskusním výkonu do čela. Stalo se v minulých dnech – v Británii.

Nejlepší diskutér
Na drtivé většině zdejších diskusních fór lidé píšou o velké nespokojenosti s českými televizními debatami, novináři a analytici je také kritizují, protože se většinou nic moc nového nedozvědí. Příliš mnoho rozčilení a minimum informací. Nevole stoupá, přitom dnes jsou na obrazovce České televize nejlepší moderátoři, jaké kdy měla.

Na televizní diskuse se dá dívat jako na jakési mikrosondy do současné politiky. Prozrazují, že se z ní někam vytratila snaha zkusit zaujmout a přesvědčit i voliče z jiného názorového proudu. Debatují přesvědčení pro přesvědčené, ten, kdo nejde s námi, musí jít proti nám, tak proč se o něj snažit?

To může mít vážnější dopady, než se nyní zdá. Porevoluční společenský konsenzus se pochopitelně musel časem vytratit, dnes jsme svědky ve světě běžné polarizace. V tom Česko nijak nevyčnívá. Problém ale je, že když politici usilují jen o své věrné, dávají těm ostatním najevo, že o ně vůbec nestojí. Co víc, že jimi tak trochu pohrdají. Tím se posilují extrémy a nechuť hledat nějaký srozumitelný kompromis, který by nestál jen na mocenském…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].