Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

K sedmdesátinám

Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Milan Knížák minulé pondělí oslavil sedmdesátiny, vzhledem k mlčení ministerstva o jeho nástupci v čele Národní galerie si je mohl užít v důstojném poklidu. Podle fotografií z oslav v Anenském klášteře dostal hodně dárků, ten nejpozoruhodnější mu ale předala pravicová "kulturně-hospodářská“ revue Fragmenty.cz. Ta na svém webu otiskla zdravici Václava Klause, ve které mimo jiné stálo, že Knížákův "příspěvek k našemu umění se pohybuje někde mezi Antonínem Dvořákem a strýčkem Jedličkou“, že jeho díla nabízejí "odpovědi na ty nejpalčivější otázky naší doby: vývoj koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře, omezování svobody v Evropské unii či bezprecedentní mediální útoky směrem k ČEZ“, a že do Národní galerie "vnesl zcela nový puch“.

Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Text

Ivana Haslingerová

, polovina tvůrčího dua Fragmentů, převzala z recesistického serveru Hradniparticka.cz. Aniž by ale tušila, že tím generálnímu řediteli radost rozhodně neudělá. Že nepůjde o pravá slova Václava Klause, jí přitom mohlo dojít nejen z výše uvedených citací, ale třeba i z předcházejícího příspěvku na webu, který oznamoval, že prezident zaskočil za nemocného arcibiskupa Duku a ve Svatém Vítu odcelebroval svou první mši. "

Nebyla tam ani zmínka o tom, že přání je satira. Zdálo se mi navíc milé a vůbec mne nenapadlo, že by ho někdo zkresloval,

“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].