Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Žhavá kampaň

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tak nám začala horká část předvolební kampaně. Je tak žhavá, že dokonce některé popálila. Šéf sněmovny a lídr kandidátky ČSSD v Olomouckém kraji Miloslav Vlček musel odejít po finančním skandálu, který odhalily Hospodářské noviny. Pražská ODS si zase vyměnila místopředsedy – když se chtěla zbavit problémového Milana Jančíka, vzala to hopem a odvolala další dva místopředsedy a jedna místopředsedkyně rezignovala sama.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nepochybně se tak děje proto, že jsou za rohem volby. Nepochybně – zejména v případě pražské ODS – jde i o mocenské přesuny uvnitř stran. Přesto dostáváme dobrou zprávu. Strany (a to zejména ty velké) jsou stále častěji nuceny započítávat do svých strategií i ohled na veřejnost a její vnímání problematických kauz. Česká společnost je evidentně už zoufalá z toho, co vidí, což dokazuje i to, že se nejpopulárnějším politikem v zemi stal minulý týden Radek John. Lidé chtějí něco nového, ať to stojí, co to stojí. Tady se ale může touha po změně i zvrhnout. Co víme o Johnovi? Že před svou ženou tajil několik let nemanželské dítě. Že se na konci devadesátých let přidal k Vladimíru Železnému, který americkým investorům ukradl TV Nova. Že vydával předražený časopis VZP a přitom vedl investigativní tým TV Nova. Že nemá daleko k populismu, když střílí z děla na staré politiky, ačkoli sám jich má plnou partaj. Že slibuje věci, které nemůže splnit (například odvolávání politiků).

Věci veřejné jsou nepochybně sympatičtější než Železného uskupení, je tam řada schopných komunálních politiků, kteří opustili ODS či Evropské demokraty. Například lídr VV v Ústeckém kraji Milan Šťovíček (bývalý starosta Litvínova za ODS) byl nejvýraznějším a nejvěcnějším účastníkem Otázek Václava Moravce, kde zvládl takové matadory „velké politiky“, jako jsou Paroubek či Gandalovič. Strana VV je ale stále zajícem v pytli, o němž víme příliš málo. O nejasnosti svědčí i to, odkud VV vzaly voliče – přibližně dvě pětiny jejich elektorátu volily v roce 2006 ODS, čtvrtina ČSSD a deset procent Strana zelených, deset jsou nevoliči a dalších deset prvovoliči.

S novinkami nepřicházejí jen strany. Minulý týden spatřila světlo světa občanská iniciativa, která nabízí jiné řešení nespokojenosti. Pokud chcete volit některou ze zaběhnutých stran, ale nelíbí se vám kandidáti, tak dejte preferenční hlasy těm na konci kandidátky. Dalo by se tu rovněž namítnout mnoho „ale“, výhodou této iniciativy však je, že je pozitivní – vede lidi k účasti ve volbách a zároveň jim dává šanci vyjádřit protest. Články k volbám najdete na stranách 18–2024–25.

Právě ve chvíli, kdy jsem dopisoval výše uvedené řádky, přišla zpráva, že ve spánku zemřel spisovatel a náš spolupracovník Jan Balabán (49). Bylo to nečekané a o to hůře se hledají slova. Bude nám chybět. (Text Rytíř Jan najdete na straně 71.)

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 17/2010 pod titulkem Editorial: Žhavá kampaň