Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset světových zpráv

Deset světových zpráv, které by vás neměly minout

„Vulkán ignoroval velkou sumu na mojí kreditní kartě. Bohatství a privilegia z nás udělala nemluvňata.“
Komentátor Financial Times Gideon Rachman, který uvízl v Tel Avivu a do Londýna se dostal až po pěti dnech – vlakem napříč Evropou.

  • Autor: Globe Media /  Reuters
• Autor: Globe Media / Reuters
  • Autor: Globe Media /  Reuters
• Autor: Globe Media / Reuters

Popelavá Evropa

Nebe nad Evropou bylo po několik dnů bez letadel díky popelu z islandské sopky Eyjafjallajökull. Létání se částečně obnovilo až ve druhé polovině týdne, ztráty aerolinií, které zrušily téměř 100 tisíc letů, jdou do stovek milionů eur, naopak vlaky vydělávaly. Letečtí dopravci vyčítají Evropské unii, že reagovala nepružně, a navrhují americký model, podle něhož federální regulátor jen doporučuje aeroliniím, jak se mají chovat, ale nezakazuje jim létat.


Zkrocení Wall Street
Americký prezident Barack Obama zahájil sérii veřejných vystoupení na podporu chystaného zákona směřujícího k větší regulaci finančního sektoru. Navrhovaný zákon začal minulý týden projednávat americký Senát a je reakcí na současnou recesi, na jejímž počátku stál krach velkých finančních institucí. Několik dní před projednáváním zákona zároveň americká vláda vznesla obvinění proti investiční bance Goldman Sachs, kterou viní z podvodů klientů jdoucích do výše jedné miliardy dolarů.

Rusko-ukrajinská dohoda
Rusko se dohodlo s Ukrajinou, že jí bude prodávat plyn až o 30 procent levněji, Ukrajina za to prodloužila smlouvu o pobytu ruské námořní flotily v přístavu na Krymu o dalších 25 let. Dohoda, kterou ještě musí schválit parlament, je prvním výsledkem ukrajinských voleb, v nichž zvítězil Viktor Janukovyč, který má s Moskvou dobré…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].