Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Data pod zámkem

Česká byrokracie o sdílení dat a debatu s občany nestojí.

Jaké jsou výdaje na sešívačky na ministerstvu obrany? Na které z křižovatek, jimiž projíždím každé ráno, se letos stalo nejvíc dopravních nehod? Kdo z ministrů a poslanců se objevil v obchodním rejstříku, v čem podniká a s kým? Na podobné otázky nám může snadno a rychle odpovídat web. Jednoúčelových internetových aplikací, které příslušné údaje čtou, porovnávají, analyzují a zobrazují v mapách či grafech tak, abychom jim snadno porozuměli, existují ve světě stovky. Říká se jim mashups, neboli míchanice. Jejich autoři potřebují jednu klíčovou ingredienci: přístup k aktuálním datům, a to ve standardní, logicky strukturované podobě, v níž je počítač dokáže přečíst.

Před rokem náměstek britského ministra vnitra Paul Clarke na osobním blogu zveřejnil statistiku dopravních nehod cyklistů. Trvalo jen dva dny, než se na webu objevila aplikace, s jejíž pomocí si každý Brit může zjistit, nakolik bezpečná je trasa, kterou se chystá projet na kole. Ve městě Zanesville v americkém státě Ohio zase propojili data o domech připojených k místnímu vodovodu s údaji o barvě pleti jejich obyvatel. Ukázalo se, že Afroameričané se k vodě jen tak nedostanou, a soud radnici za rasismus potrestal desetimilionovou pokutou.

Britské a americké míchanice nabízejí také přehledné zobrazení vládních výdajů, rozdělené nejen podle jednotlivých rozpočtových kapitol a podkapitol, ale členěné zároveň geograficky. Každý se může podívat, například kolik letos stát v jeho kraji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].