Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Chaos nenastane

Ve své kanceláři má vystavenou skupinovou fotku s Milošem Zemanem, v jehož vládě byl vicepremiérem pro legislativu. Politika a doba účelových rozhodnutí je ale pro něj už minulost. Dnes šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský vystupuje proti stále silnější chuti politiků obsadit poslední nedobyté území – justici – a hájí její nezávislost.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Před čtrnácti dny Ústavní soud rozhodl o tom, že současný systém důchodového zabezpečení je nespravedlivý a politici ho musejí změnit. Chcete zemi uvrhnout do chaosu?

Mohu vás ubezpečit, že tato věc byla projednávána u Ústavního soudu (ÚS) celé tři roky, než jsme dospěli k rozhodnutí. Nejenže nechceme uvést Českou republiku do chaosu, ale je zcela nepochybné, že ani tímto, ani jiným rozhodnutím, které kdy ÚS přijal, nemůže dojít k něčemu, co nazýváte chaosem. Je ovšem pravda, že ÚS řadou svých nálezů staví jak výkonnou, tak zákonodárnou moc před řešení problémů, kterým se řadu let vyhýbá, které jim nejsou příjemné, ale je jejich povinností je řešit.

O chaosu mluvil například Jiří Paroubek, který prohlásil, že rozhodnutí ÚS ohledně důchodů zvýší zadlužení České republiky. Byl finanční aspekt důležitý pro vaše rozhodování?

V současné době je dopad tohoto rozhodnutí na fungování veřejných rozpočtů nulový, protože ÚS vědomě odložil účinnost své derogační klauzule, zrušovacího ustanovení o více než rok a půl, aby vytvořil prostor těm, kteří jsou k nápravě důchodového pojištění zmocněni a oprávněni. Tedy aby na jedné straně vyhověli ústavním principům, které jsme zdůraznili, a na druhé straně aby samozřejmě vzali v potaz i rozpočtovou situaci státu. Žádný propočet jsme samozřejmě nedělali, to není naše věc. Je také hluboký omyl tvrzení části politické reprezentace i médií, že ÚS popřel jeden…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].