Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Volič musí kroužkovat

Se sociologem Ivanem Gabalem o rozdílu mezi českou a polskou elitou

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V souvislosti s polskou leteckou havárií, při níž zahynul prezident a řada politiků a velitelů armády, se hodně mluví o tom, že ztráta významné části elity národa značně zasáhne do provozu země. O tom, jak moc je chod moderního státu spojen s jeho elitami, odkud se berou a jak jsou prostupné, jsme mluvili se sociologem Ivanem Gabalem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Může náhlé úmrtí prezidenta, části poslanců a vedení armády paralyzovat moderní stát?

Paralyzovat je možná příliš silný výraz. Jde ale o tvrdý zásah. Prezident, vedení armády i šéf centrální banky, kteří při tragédii zahynuli, mají v Polsku specifický význam. Prezident velmi aktivně ovlivňoval vnitřní politiku a reprezentoval polský zájem a autonomii vůči Západu i Rusku. Pokud jde o šéfa banky, Polsko v minulosti prošlo superinflací, těžkou chudobou, stabilita měny a ekonomiky není přirozený stav, který je garantovaný. Vedení banky v tomhle směru představovalo určitou jistotu. A podobné je to se zástupci armády.

Je tedy teď Polsko nějak ohrožené?
Zhroucení státu nepřipadá v úvahu. Na rozdíl od nás jsou Poláci schopní se v klíčových otázkách národní obrany a zahraničního směřování země dohodnout a nalézt řešení složitého problému. I když čelili dvoustrannému útoku Rusů a nacistického Německa, jejich důstojníci byli hromadně zmasakrováni v Katyni, dokázali to překonat. Z těchto historických…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].