Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Stalin a svoboda

Petra Procházková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Petra Procházková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Je to jako epidemie. Koncem března se jistý tajemník komunistické strany Ukrajiny nechal slyšet, že letos 9. května bude v Záporoží vztyčen moc pěkný památník Josifu Stalinovi. Tenhle zakomplexovaný sadista a jeden z nejmasovějších vrahů v historii stále dramaticky hýbe politickou scénou několika států. Nejde totiž jen o jednoho pomateného oblastního tajemníka. Ona i reakce vicepremiéra ukrajinské vlády Vladimíra Seminoženka stojí za povšimnutí. Prohlásil, že nikdo novému Stalinovu památníku bránit nebude, neboť na Ukrajině teď po zvolení Viktora Janukovyče panuje „svoboda názorů a vyznání“.

Petra Procházková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Petra Procházková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

V Rusku je obroda Stalinova kultu také na spadnutí a stát se tváří, že bránit vůli občanů uctívat zrůdu nemá právo. Zato dusí obránce lidských práv, kteří na škodlivost vyznávání zločinecké ideologie poukazují. Moskevský starosta Jurij Lužkov přes zoufalé protesty lidskoprávních aktivistů například prosadil, že metropole bude během květnových oslav konce války vyzdobena deseti obřími dobovými plakáty s portrétem generalissima.

Moskevská radnice nazvala celý pokus edukativně: „Role nejvyššího velitele ve Velké vlastenecké válce“. Není pochyb, že při pohledu na vůdce v nadlidské velikosti si každý smrtelník pomyslí, že ta role byla velká, záslužná a veskrze kladná. Lužkov se však hájí tím, že na plakátech nebude Stalin sám.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].