Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

ODS nadále s Bémem

Konečně můžeme říct, že se v ODS odehrálo něco, co se dalo očekávat. A zrovna tohle je špatná zpráva. Občanští demokraté se rozhodli, že na svých kandidátkách do sněmovny nechají kontroverzní politiky Pavla BémaIvana Langra, byť Mirek Topolánek požadoval jejich odchod. Poslední vůle dlouholetého předsedy ale nebyla jeho kolegy zamítnuta zcela. Prosadil svého nástupce.

Volání Mirka Topolánka po odvolání Béma a Langra bylo naprosto legitimní. Jestliže měl dosavadní předseda odejít proto, že některými svými činy a unáhlenými výroky kazí straně dobrou pověst, pak Bém s Langrem by mohli vystupovat ve spotech: Takto vypadá nedůvěryhodný politik.

Topolánkova výzva má však jeden zásadní nedostatek – přišel s ní pozdě. Stál v čele občanských demokratů osm let. Byl to dokonce on, kdo Langra vytáhl ze dna, když se před sedmi lety zdálo, že jeho kariéra je u konce. Kdyby pracoval na očistě strany ještě ve své funkci, působila by jeho žádost důvěryhodněji.

Nepochybně i to byl jeden z důvodů, proč Topolánek své kolegy ve výkonné radě nepřesvědčil a Bém s Langrem nebyli vyškrtnuti z kandidátek. A ty další důvody? Někteří členové rady se prý obávali, že by Langer v případě vyškrtnutí zařídil odliv peněz určených na kampaň (je hlavním manažerem kampaně), jiní zase zmiňovali obavy, že jako bývalý ministr vnitra ví na kdekoho kdeco. Langer i Bém jsou navíc velmi schopní vyjednavači v zákulisí a dokázali si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].