Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Jedu na třech čertech

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nenápadný chlapík. Něco přes šedesát, ale vypadá mladší. Petr Hauptmann má za sebou šest a půl roku kriminálu.

Minkovického pekla, jak severočeskému nápravnému zařízení sami muklové říkali. Původně mu za vyzvědačství napařili deset let, ale počátkem devadesátého roku mu politické změny otevřely dveře domů. Právě natáčíme jeho příběh. Pohnutý osud. Česká televize jich už odvysílala desítky. Neznámí hrdinové běží každé pondělí před devátou večer na dvojce. Zrovna tento týden tam bude Bohumil Černík. Vysočinský písmák a bylinkář. Tvrdá sedlácká palice s otevřeným srdcem. Za bolševika seděl dvakrát. V padesátém a šedesátém druhém. Odmítl vstoupit do družstva.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vzácné bytosti, které nejsou na první pohled vidět. Jejich příběhy je potřeba zaznamenávat, aby se staly součástí historie, bylo na co navazovat, co rozvíjet, z čeho se poučit. Takzvaně zmenšovat pustinu.

V těchto dnech připravujeme film o lidské soudržnosti, pochopení, pomoci. Pouti vesničanů z jednoho italského horského údolí, kteří byli v roce 1915 narychlo evakuováni ze svých domovů před šrapnely znepřátelených mocností. Řekli jim, aby si do uzlíku svázali to nejnutnější, že budou za týden zpátky doma a odvezli je do Čech, kde zůstali čtyři roky. Solidarita obyčejných Čechů s italskými poutníky se přeskupila v přátelství, ta se přehoupla přes několik generací a trvají dodnes.

Strastiplnými cestami…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].