Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Až Jaroslaw promluví

Jak tragická smrt prezidenta Kaczynského změní polskou politiku

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Katastrofa, při níž zahynul polský prezident a celá řada státních činitelů, může ovlivnit nejen blížící se prezidentské volby, ale i zvrátit vývoj země, jako se to už jednou stalo po smrti papeže Jana Pavla II. Tehdy se vrátila k moci slábnoucí strana národních populistů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jeden z nás

Klíč k budoucnosti Polska má asi v rukách

Jaroslaw Kaczynski

, předseda opoziční strany Právo a spravedlnost, dvojče zemřelého prezidenta. Připomeňme si: je to člověk, který v letech 2005 až 2007 vedl polskou politiku, nejdříve jako předseda nejsilnější strany a pak jako premiér. Byly to časy, kdy se o Polsku psalo v zahraničním tisku asi nejhůře od osmdesátých let minulého století, kdy generál Jaruzelski zavedl stanné právo. Pod vedením premiéra Kaczynského řídila zemi divoká koalice populistů, extrémních nacionalistů a extrémních levičáků. Tomu odpovídaly i způsoby vládnutí: během týdne si vládnoucí strany rozdělily státní posty a veřejnoprávní média. V zahraniční politice vítězila fobie a amatérství – premiér v oficiálních vyjádřeních vyhrožoval Německu a sprostě nadával Rusku. Celé to pak nazýval „obhajobou národních zájmů“.

O nešťastně zesnulém prezidentovi se od začátku jeho kariéry psalo, že je emocionálně i politicky závislý na svém dominantním bratrovi. O jejich vztahu vypovídá i jedna z prvních vět, kterou nový prezident pronesl po svém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].