Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Revoluce ve svobodné zemi

V Kyrgyzstánu nejde jen o lokální převrat, ale také o budoucnost americké základny

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Byl to převrat typický pro Střední Asii a Kavkaz: začne všedním zatčením opozičního politika, pokračuje protestem jeho příznivců, kteří ho však nečekaně osvobodí, rebelie se vzápětí šíří jako požár a vládní moc se hroutí jako domeček z karet.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V Kyrgyzstánu to začalo 6. dubna, kdy cestou do provinčního města Talasu zatkli horliví milicionáři opozičníka středního formátu Bolota Šernijazova. Díky rychle se šířícím esemeskám se za chvíli shromáždilo na náměstí několik tisíc lidí. Policisté Šernijazova spěšně propustili a začali se sami chystat na kruhovou obranu. To jim ale proti velké přesile nijak nepomohlo, dav vzal útokem i kancelář guvernéra a další budovy.

V noci pak vláda dala zatknout další představitele opozice, čímž se nepokoje přenesly přímo do hlavního města Biškeku. V Kyrgyzstánu se potvrdilo domácí rčení, že k uchopení moci stačí kolem 300 bojovně naladěných demonstrantů. Třísethlavý dav skutečně zahnal policejní těžkooděnce a vzal útokem Bílý dům, klíčovou vládní budovu v centru města. Prezident Kurmanbek Bakijev zmizel na jih do rodného Džalálábádu, premiér Danyar Usenov podal demisi a moci se chopila opozice v čele s Rozou Otunbajevovou.

Otázka je, co tato změna režimu v pětimilionové středoasijské horské republice přinese. Země je totiž geopolitickým unikátem, protože na jejím území mají ve vzdálenosti zhruba 60 kilometrů od sebe vojenské základny Rusové i Američané.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].