Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nejde to roztrhnout

Partnerská tolerance podle Broken Bells

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Broken Bells je společný projekt dvou hudebníků, které mělo v posledních letech smysl pozorně sledovat i samostatně. Danger Mouse je studiový specialista a perfekcionista, o němž se ví, že na co sáhne, to se mu podaří; James Mercer se svou kytarovkou The Shins po celou kariéru úspěšně bojuje za práva na přežití naivní akustické písně. Oba jsou Američané a jejich hudba si s sebou nese sebevědomí své země.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Na Broken Bells se sešli v dobré formě a pozitivní náladě: navzájem se tolerují a své rozdílné přístupy k tvorbě vystavili společně ostré konfrontaci. Supermarket chytlavých melodií byl vydán napospas studiové destrukci: musí to být líbivé, ale zároveň do značné míry polámané a poničené.

Jen o krok vpředu
Danger Mouse coby autor a producent s přehledem přebíhá mezi pozicemi umělce a postavy, která přesně ví, jak to v showbyznysu chodí, a i tak ho baví v něm fungovat. Učebnice tohoto je například druhé album Gorillaz, které produkoval, nebo obě nahrávky jeho projektu Gnarls Barkley, které jsou databankou originálních popových hitů vhodných k tanci i kritické analýze.

Říká se o něm, že je Philem Spectorem (legendární a řádně vyšinutý producentský génius ze šedesátých let) současnosti. Mouse vyrábí nové interpretace starého soulu, hip hopu, psychedelického rocku nebo folku: chce je nechat znít moderně, ale umí zároveň chránit před…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].