Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Konečně oživení?

Jen pětina z padesátky velkých světových ekonomik vykázala loni kladný ekonomický růst. Teď mají ekonomové konečně lepší náladu: podle posledních odhadů se situace obrací a většina zemí se letos dočká kýženého kladného znaménka (a pro rok 2011 věští ekonomové pokles ekonomiky jen ve Venezuele, kde neradostný výhled souvisí minimálně s vývojem globální ekonomiky). Vyšší růst znamená šanci na zlomení stoupající nezaměstnanosti či menší potíže státních rozpočtů.

O síle probíhajícího oživení snad nejlépe hovoří fakt, že Mezinárodní měnový fond právě revidoval svůj výhled pro růst světové ekonomiky na rok 2010 o tři čtvrtiny procenta vzhůru. Očekávaný čtyřprocentní růst je něco, co bychom jen před pár měsíci považovali za stejně pravděpodobné jako výhru v loterii.

Je tedy čas pověsit obavy a obezřetnost na hřebík a radostně pohlížet na růžovou budoucnost? Asi ne, a to i přes skutečnost, že drtivá smršť pozitivních zpráv není žádnou mediální či politickou manipulací. Spíše se zdá, že oslava vítězství nad krizí by zejména v našich zeměpisných šířkách měla proběhnout velmi umírněně. Obezřetnost je i nadále namístě mimo jiné také proto, že za hezkými čísly pro rok 2010 stojí hluboký pokles v roce dřívějším a většina ekonomik se přiblíží k předkrizové úrovni ekonomické aktivity nejdříve o rok později.

Zase Evropa
Především minulé měsíce ukázaly na „neopravitelnou“ křehkost globální ekonomiky. Samozřejmě platí, že rozvoj…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].