Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Do Katyně jedu poprvé v životě

Oscarový režisér Andrzej Wajda natočil film Katyň o likvidaci více než dvaadvaceti tisíc polských důstojníků, učitelů, inženýrů a duchovních, které před 70 lety na příkaz Stalina postříleli agenti sovětské NKVD. Katyňský zločin se pak sovětští a polští komunisté snažili vymazat z paměti národa a dalších padesát let lhali a sváděli vinu na německé nacisty. Mezi popravenými byl i otec Andrzeje Wajdy, který dodnes čeká na omluvu Moskvy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kdy jste poprvé slyšel o Katyni?

Bylo to v roce 1943, kdy Němci poprvé otevřeli masové hroby. Ten samý den o tom napsalo několik polských regionálních novin. A co je důležitější, okamžitě se objevil seznam sestavený z příjmení polských důstojníků, kteří byli v masových hrobech nalezeni a identifikováni na základě osobních dokumentů, jež měli u sebe. To na tom bylo nejpodivnější a podezřelé. Sověti je prostě postříleli, zahrabali a dokumenty jim nesebrali. Zřejmě si mysleli, že těla nikdo nenajde.

Napadlo vás okamžitě, že otec nežije?

Němci oznámili, že v Katyni jsou pohřbeni všichni polští důstojníci. Ale Sověti zajatce rozvezli celkem do tří táborů a pohřbili je na třech místech. A na tom seznamu, který Němci zveřejnili, jsme jméno našeho otce nenašli. Objevil se tam sice kapitán Wajda, ale křestní jméno nesedělo. On byl Karol a můj otec se jmenoval Jakub. Proto byla matka přesvědčená, že nejde o otce a byla identifikována úplně jiná osoba.


Vědělo se, co se stalo se zajatci, kteří byli v dalších dvou táborech?

Právě že ne. Nikdo netušil, jestli byli také převezeni do Katyně a tam popraveni, a Němci zatím nestihli otevřít všechny masové hroby. Mysleli jsme si také, že zajatci z těchto dvou táborů se prostě zachránili, nebo je Sověti poslali do pracovních táborů. Celou pravdu jsme se dozvěděli až po válce.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].