Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Ven z inkubátoru

Jak se malá studentská firma prosazuje v IT byznysu

Na první pohled je nerozeznáte od spolužáků. Džíny, triko s obrázkem a na zádech batoh. Přesto mají studenti David Pech (22) a Zdeněk Solnický (21) poněkud jiné starosti: stojí totiž společně v čele moravské firmy Weblift, která se zabývá tvorbou internetových obchodů. Po čtyřech letech fungování patří ke špičce v Moravskoslezském kraji, mají pobočku v Brně, zaměstnávají devět lidí a míří do Prahy.

Zkouška dospělosti
O počítače a programování se zajímali odjakživa. Ale myšlenka pustit se do podnikání na vlastní pěst je napadla až během brigády v jedné z ostravských firem, které se zabývají tvorbou e-shopů. David (studuje informatiku v Brně) i Zdeněk (navštěvuje marketing v Ostravě) rychle získali pocit, že by to uměli lépe. Zhruba rok vytvářeli webové prezentace pro kamarády a známé. V čase maturity ale vyhráli třetí místo v soutěži o nejlepší podnikatelský záměr s úplnou novinkou – chystali se vytvořit sdružený webový obchod, ve kterém by zákazníci našli na jednom místě zboží všech internetových prodejců. Součástí výhry byla možnost přesunout se do podnikatelského inkubátoru ostravské Vysoké školy báňské.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Najednou tu byla kancelář, která se musí platit, a tlak něco si vydělat,“

vzpomínají dnes. Brzy získali velkou zakázku na soubor osmi internetových obchodů, která jim dodala potřebnou finanční injekci. Coby devatenáctiletí studenti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].