Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Udělám to zadarmo

Do hry o volby se přidaly tisíce oddaných dobrovolníků

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nejsou to zapálení straníci, ale žádné pořádné volby se bez nich neobejdou. Jsou ochotni zadarmo do úmoru pracovat pro svoje vlastní přesvědčení. Tahle zvláštní skupina lidí, kteří se jednoduše nazývají dobrovolníci, dokáže třeba během předvolební kampaně ve Spojených státech vydat za svého kandidáta neuvěřitelný výkon. Jak je to s nimi v zemi, kde se kdekdo zaklíná znechucením z politiky? Najdou se i u nás lidé bez stranické průkazky ochotní bít se za partaj, která je jim blízká? A jak jejich elán využívají české politické strany?

Motor kampaně
„Byl jsem úplně fascinovaný. Celé jedno pronajaté patro hotelu zaplnily stovky dobrovolníků s mobily. Posadili se na zem a za své peníze celé hodiny volali na všechny strany a do úmoru trpělivě přesvědčovali nerozhodnuté voliče,“ vzpomíná volební manažer Strany zelených René Kubášek na svoji zkušenost během pracovní návštěvy Spojených států. Právě vrcholila kampaň Baracka Obamy a zmíněná příhoda měla svůj podíl na jejím výsledku. Pro Reného Kubáška to navíc byl dvojí objev: potvrdil si, že lidé stojící mimo jakoukoli organizaci jsou schopni se politicky angažovat a že politici mohou tuhle energii výborně využít.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Proto na webových stránkách Strany zelených založili loni v létě speciální stránku, jakousi „neformální platformu“ vzájemné komunikace se sympatizující…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].