Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Top 9 procent

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Na ekonomickém programu strany TOP 09 nejvíce zaujme, že je to program jaksi mimo čas. Nebere v úvahu, že tato doba je zvláštní, že mnoho věcí je jinak, než bývaly. Objem hospodářského výkonu se v minulém roce snížil skoro o devět procent oproti původním očekáváním, výrazně vzrostla nezaměstnanost. Čísla naznačují, že propad hospodářství vystřídá taková „lepší stagnace“, a neví se, jak dlouho potrvá. Zároveň se předpokládá, že nezaměstnanost dále poroste. Z hlediska psychologie je atmosféra na trhu mizerná. Lidé se bojí o práci a šetří na horší časy. Firmy osekávají náklady a váhají s investicemi.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nikdo ve světě ani v Evropě přesně neví, jaké jsou teď vyhlídky. Program strany TOP 09 jako by byl světem a „průvany v paradigmatech“ netknutý, jako kdyby před současnou „epizodou“ (je-li to jen epizoda) zavíral oči.

Ještě před zhruba dvěma lety by si člověk řekl – normální odvážný program pravicové strany: snižovat mzdy ve státní správě o deset procent, propouštět na úřadech, snižovat sociální dávky o deset procent a po dobu tří let je nevalorizovat, zmrazit důchody, zrušit porodné a pohřebné. Proč tohle všechno nedělat, když ekonomika roste o pět procent a soukromé firmy musejí dovážet zaměstnance nejen z Polska, ale dokonce i z Mongolska? Jenže tahle doba je dávno pryč. Doba je taková, že třeba na místo jedné prodavačky v drogerii v Broumově se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].