Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mezi Východem a Západem

Návštěva Obamy a Medveděva připomněla rizika „benešovské“ politiky

Praha se na chvíli opět stane centrem dění. Pražský hrad, který už sedm let láká spíše osobnosti ranku moskevského starosty či šéfa Lukoilu, se stane hřištěm pro politickou superligu – k podpisu dohody o jaderném odzbrojení se tu sejde americký prezident Obama se svým ruským protějškem Medveděvem. O tom se toho už napsalo dost, zajímavější je ale vyjádření českého ministerstva zahraničí, které si dalo záležet, aby zřetelně prohlásilo: „Spojené státy s námi tuto možnost konzultovaly jako se spojencem a vědí velmi dobře, že nechceme být mostem mezi Východem a Západem, že jsme pevně zakotveni v Severoatlantické alianci.“ Proč to bylo nutné zdůraznit?

Tudy ne
Z velké slávy by se mohla stát také velká obava: Koná se setkání v Česku, protože je předělem mezi Východem a Západem? Bude to v Praze, protože tudy prochází nová linie mezi sférou vlivu Spojených států a Ruska? Jsme tedy zemí, jejíž budoucnost je stále nejistá?

Češi, respektive Čechoslováci mají velmi špatnou zkušenost s érou, kdy se jim nadšeně vykládalo o tom, že sehrávají roli mostu mezi Východem a Západem. Tahle píseň druhé poloviny čtyřicátých let skončila tak, že se „most“ zbortil. Československo se stalo obětí velkých ambicí v té době již malého politika Edvarda Beneše, který si myslel, že hlavní mocnosti dokáže využít a přitom od sebe držet na délku paže.

Benešova politika měla tu nevýhodu, že jí vlastně nikdo pořádně nerozuměl.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].