Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Konec go karet

S šéfem policejních speciálních služeb Tomášem Almerem o odposlechu a anonymních SIM kartách

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Policie dodala Poslanecké sněmovně návrh na rozšíření možností odposlechů. Chce, aby se každý majitel anonymní SIM karty zaregistroval u svého provozovatele. Jde o další libůstku policie, jak rozšířit své pravomoci na úkor občanských svobod, nebo o nepostradatelný nástroj, jak účinněji bojovat s organizovaným zločinem?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Váš návrh na povinnou registraci lidí užívajících šest milionů dosud anonymních SIM karet do jisté míry omezí osobní svobodu. Proč ho chcete prosadit?

Jde nám o to, aby existovala evidence uživatelů telefonních přístrojů. Nechceme ji mít permanentně k dispozici, ale chceme, aby byla dostupná u operátorů. Tak tomu ostatně je u ostatních asi sedmi milionů telefonů provozovaných na základě smluv. Je to podobné jako u SPZ aut. Každý chápe, že majitel automobilu, který je z nějakého důvodu předmětem zájmu policie, musí být jednoduše zjistitelný. Domníváme se, že s telefony by to mělo být obdobné. Mobily jsou také prostředkem páchání trestné činnosti. Existuje ještě jeden důvod, proč si myslíme, že by evidence měla být kompletní. Za zodpovězení dotazů do evidencí stát operátorům platí penězi daňových poplatníků. Policii stojí takovéto dotazy téměř 10 milionů ročně a za zhruba polovinu těchto peněz se nic nedozví.

Odposlechy lze podle zákona použít pouze u zločinů s vysokými sazbami, ročně jde jen o několik stovek případů.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].