Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Proč si prezidenti Obama a Medveděv vybrali pro podpis dohody START právě Prahu?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

LILIA ŠEVCOVOVÁ

Moscow Carnegie Center, Moskva

Není to žádné tajemství. Prezidenti se na datu a místu podpisu nové dohody START domluvili v telefonickém rozhovoru 26. března. Navíc americká strana naznačovala už delší dobu, že by se dohoda měla podepsat právě v Praze. Summit by měl být symbolický a měl by připomenout Obamův projev o jaderném odzbrojení pronesený před rokem právě v Praze. Fakt, že s tím ruská strana souhlasila, naznačuje, že Kreml má v úmyslu ve vztahu k USA dodržovat politiku „resetu“ vzájemných vztahů. Alespoň pro tentokrát. 

 

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

BRIAN WHITMORE

Radio Free Europe/Radio Liberty, Praha

Není to nijak překvapivé rozhodnutí, protože pověsti o tom, že prezidenti Obama a Medveděv dohodu podepíšou v Praze, kolovaly celé měsíce. Rozumím tomu tak, že Prahu jako místo slavnostního ceremoniálu si prezident Obama zvolil sám a navíc v termínu, který se co nejvíce blížil ročnímu výročí jeho pražského projevu, v němž k jadernému odzbrojení vyzval. Během návštěvy bude mít Obama a jeho tým příležitost debatovat s Čechy o tématech důležitých pro Spojené státy, včetně chystaného tendru pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. A plánovaná setkání s východoevropskými lídry umožní Obamovi ujistit je o tom, že pro USA region neztratil na důležitosti. 

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

KAI-OLAF LANG

Stiftung Wissenschaft und Politik, Berlín

Praha je přirozeným místem pro podepsání nové dohody START. Tady Obama loni představil svou vizi světa bez jaderných zbraní – a tady nyní prezentuje první výsledek této nové politiky. Přitom prezident USA vysílá tři signály. Rusku sděluje, že Moskva je stále ještě rovnocenným partnerem USA, alespoň co se týče jaderných zbraní. Na adresu celého světa míří zpráva, že se Washington drží své ambiciózní agendy odzbrojení. A domácímu publiku Obama demonstruje, že je schopen dosáhnout úspěchu v mezinárodní politice. Rusku se během jednání o dohodě START sice podařilo leccos prosadit, procedura podepsání dohody ale přece jen bude součástí velké „Obama show“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

JIŘÍ SOBOTA

týdeník Respekt

Když Obama přednesl před rokem v Praze zásadní projev o jaderném odzbrojení, byla Česká republika v centru sporu o protiraketovou obranu a zároveň předsedala EU. Obamův projev byl součástí strategie směřující přes vylepšení vztahů s Ruskem ke společnému postupu proti Íránu, až v nejzazší rovině k jadernému odzbrojení. Symbolika fungovala třemi směry – do Ruska jako akt zmírnění napětí, do Evropy, protože klíčový projev byl přednesen v její předsedající zemi, a do USA, kde je Praha asociována se studenou válkou a jejím ukončením. Podpis smlouvy na místě původního projevu ji zasazuje do širšího kontextu – je to dílčí krok k jadernému odzbrojení.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 14/2010 pod titulkem Anketa: Proč si prezidenti Obama a Medveděv vybrali pro podpis dohody START právě Prahu?