Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Život bez ČEZ

Léta okupují přední strany deníků zprávy o tom, že „elektřina podraží“, „plyn zlevní“ nebo „ceny benzinu letí vzhůru“. Každá moderní domácnost je alespoň na jednom nebo dvou těchto zdrojích závislá. Většina lidí přitom pokládá za samozřejmé, že se energie někde centrálně vyrobí a pak se složitými cestami distribuuje.

Může to ale být i jinak. Vědí to majitelé domácích solárních elektráren, kteří prodávají přebytky elektřiny za výhodné ceny do sítě. Je to však teprve začátek. Známý americký profesor chemie Daniel Nocera z MIT (Massachusettský technologický institut) nedávno se svým týmem představil nový typ palivových článků, které fungují ve spolupráci s fotovoltaickými panely. Za pomoci elektrolýzy rozkládají vodu na vodík a kyslík, vodík se ukládá ve speciální nádrži. V případě potřeby se z ní přesune do palivového článku. Ten pak dokáže vyrábět elektřinu také v noci, kdy fotovoltaické panely nepracují.

Domácnost se tak stává energeticky nezávislou. Ukládání energie z obnovitelných zdrojů je dnes velký problém a palivové články představují jedno z možných řešení. Přinášejí s sebou navíc hned několik dalších výhod. Pokud například majitel palivového článku vlastní i elektromobil, může jeho baterii snadno dobít i přes noc. Nemusí se tedy obávat růstu cen elektřiny ani benzinu, palivo si dokáže vyrobit sám.

Hlavní překážkou rozvoje těchto systémů je dnes samozřejmě cena. Palivové články jsou stále víc doma ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].