Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Malí rozhodnou

Český volič se probouzí a opravuje politiku

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Radek John září spokojeností. „Těší nás aktuální stav preferencí. Kdyby volby byly ještě o něco později, získali bychom většinu,“ žertuje šéf současné politické superstar Věci veřejné na přeplněné tiskovce, zatímco na druhém konci Prahy se jeho největší politický konkurent ODS právě zmítá ve vnitrostranické bitvě o osud Mirka Topolánka.„Jsme jednotní a slušní,“ vymezuje se John hned zkraje proti dlouholeté vládě velkých stran ODS a ČSSD, kterou podle něj poznamenala korupce a nesrozumitelné stranické sváry.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Johnův projev má spád. Žádné dlouhé řeči o programu nebo vizi, jak administrovat Česko, se nevedou. Předseda se snaží o jediné: poslat veřejnosti dobře zapamatovatelný vzkaz, že on a jeho lidé nemají se současnými stranami nic společného a že s nimi naopak do politiky přichází čerstvý vítr. Na důkaz chrlí data o „průhledných stranických financích“ a oznamuje, že Věci veřejné chtějí politiku dělat „nezištně“: část movitějších poslanců bude prý odevzdávat plat na podporu charitativních projektů nadace herečky Chantal Poullain.

Slova o „novosti“ padají i o pět hodin později a dvě stě kilometrů dál na předvolebním mítinku Miloše Zemana a jeho Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ). „Sice už jsem v politice byl, ale teď se do ní vracím s novou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].