Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Cesta z pasti

Unie se dohodla na záchraně řecké ekonomiky i na tom, co dál

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Výhledy, jak to dopadne se záchranou řecké ekonomiky, vypadají zase o něco optimističtěji. Na klíčové schůzce šéfů vlád eurozóny, která následovala po čtvrtečním summitu EU, byla dohodnuta struktura případné půjčky Řecku. Třetinu má poskytnout Mezinárodní měnový fond (MMF), dvě třetiny členské státy eurozóny. Struktura pomoci bude odvozena od podílu na základním kapitálu Evropské centrální banky (až 27 procent případné půjčky zaplatí Německo).

Řecko musí během a dubna a května získat skrze prodej dluhopisů asi 23 miliard eur. Nutnou podmínkou je, že Řekové nejprve vyčerpají všechny možnosti financovat dluh skrze trh, a pak sami o půjčku eurozónu požádají. Důležité je, že trhy zareagovaly na dohodu pozitivně, euro posílilo a stoupla důvěra v řecké dluhopisy.

Kompromis je zjevný: Německo nejprve trvalo na názoru, že Řecku pomůže pouze MMF a ústupek bude spočívat v tom, že Německo k takové pomoci laskavě svolí. Později Německo souhlasilo, že půjčit peníze mohou i některé státy eurozóny, ale samo nechtělo participovat. Nyní se k účasti na půjčce Německo hlásí a MMF bude hrát pouze roli doplňkového partnera. Ze svých pozic ustoupilo i vedení Evropské centrální banky (ECB) a Francie, která se účasti MMF velmi vzpírala.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Zdánlivá maličkost

Principy případné půjčky jsou – zdá se – dohodnuty, ale ďábel se, jak známo, skrývá v detailu. Všichni se jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].