Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Po Natálce Bedřiška

Po Natálce Bedřiška

Nový vražedný útok zápalnou lahví proti romské rodině, tentokrát v Ostravě, samozřejmě vyvolává staré zoufalství. „Nepřijatelné, otřesné, šílené,“ komentoval útok premiér Jan Fischer a dodal: „Jsem přesvědčen, že je to akce, která do normální společnosti nepatří.“ Má zcela jistě pravdu. Nicméně aniž by šlo o umělou snahu po optimismu tváří v tvář dalšímu pokusu o hromadnou rasovou vraždu, dává úřední postup po ostravském žhářství jistou naději – na naději.

Správně pojmenovat
Zatímco překvalifikovat loňský pokus o upálení romské rodiny ve Vítkově z obecného ohrožení na hromadnou vraždu trvalo policii pět měsíců, ostravský pokus dostal tuto nálepku již za dva dny. Stát tedy obratem vzkázal veřejnosti, že vnímá podobné útoky jako vážný a brutální zločin. To je mimořádně důležité. Loni jsme zažili čtyři útoky zápalnými lahvemi proti romským domům, jako vraždu to však vyšetřovali jen ve Vítkově. A jen tady byl nalezen pachatel; zbývající tři útoky zařazené „jen“ do šuplíku obecného ohrožení zůstaly dodnes nevyšetřeny.

Překvalifikování zločinu v Ostravě na pokus o vraždu dává daleko větší šanci dopadnout pachatele. Zaprvé, případ se tak dostal na vyšší instanci. Na stoly detektivů, kteří vypátrali vítkovskou vražednou bojůvku. Ostravští detektivové se na tom případu vyučili, rozsáhlé vyšetřování jim umožnilo shromáždit velkou databázi informací o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].