Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Na globálním staveništi

Jak mění mladé české architekty angažmá u světových hvězd

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Mezi dychtivé zaměstnance současných celebrit světové architektury se zařazuje čím dál více mladých Čechů. Do světa se vydávají během studií i po nich a nasbírané zkušenosti po návratu proměňují i jejich pohled na stavění u nás. Jaké budou jejich domy? A jaký je vlastně návrat z Londýna do Divišova?

Vidina dobrodružství
„A pauza na oběd samozřejmě v moři,“ vypráví čerstvě vystudovaný architekt Marek Přikryl o své zahraniční stáži. Prezentace přeskočí na další okénko a objeví se fotografie tyrkysové hladiny. Následující obrázky mohutných nákladních lodí, které při práci sledoval od psacího stolu. Teprve před měsícem dodělal Marek Přikryl školu, je mu dvacet šest, vypadá mladší a místo saka má tričko. Nicméně má už za sebou stáž v Mexiku a teď právě vypráví o své práci v Itálii. Je první březnový čtvrtek, jsme v pražské galerii NOD a zrovna začíná další přednáška o architektuře, které v Praze už devět let pořádá občanské sdružení Kruh.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Dnes zrovna mluví začínající architekti. Marek Přikryl pracoval pro ateliér Renza Piana v Janově. A byla to exkluzivní stáž, Piano je jedním ze zhruba desítky nejvýznamnějších architektů dneška a má pobočky v Paříži i New Yorku. Získat alespoň na čas jednu ze čtyřiceti židlí v jeho janovském ateliéru, to není jen příležitost koupat se místo oběda. Je to zajímavá položka v životopise a možnost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].