Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

My to zaplatíme

S islandským ministrem financí o hledání viníků krachu tamní ekonomiky

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Islanďané předminulý víkend v referendu drtivou většinou (93 %) odmítli zákon, podle něhož měl jejich stát zaplatit Nizozemsku a Velké Británii skoro čtyři miliardy eur. Jedná se o úspory více než tří set tisíc Britů a Nizozemců ztracené v Ice-save, on-line pobočce zkrachovalé islandské banky Landsbanki. O tom, co referendum změní a kdo nese vinu za krach islandské ekonomiky, jsme mluvili s ministrem financí Steingrímurem J. Sigfússonem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vlády Velké Británie a Nizozemska odškodnily své občany, kteří si uložili peníze do zkrachovalé soukromé islandské banky. Teď po vás obě vlády chtějí tyto peníze zpět, jinak vám neumožní čerpat peníze z Mezinárodního měnového fondu. Vy je ale zoufale potřebujete. Znamená výsledek referenda, že se Island vzepře a ony čtyři miliardy eur nezaplatí?

Ne. Referendum se týkalo loňské smlouvy o splátkách – lidem vadily především vysoké úroky, které by během dlouholetého splácení k té částce naskakovaly. Teď už s Brity a Nizozemci vyjednáváme novou smlouvu s výhodnějšími podmínkami, a té se referendum netýkalo. Bylo tedy spíše symbolické. Voličské „Ne“ možná dodá vítr do plachet našim vyjednávačům, ale nic nemění na tom, že se chceme dohodnout. Ve světě se často psalo, že Islanďané nechtějí nic platit, ale tak to nikdy nebylo. Uvědomujeme si naši zodpovědnost za krach té banky. Jen se bráníme přehnaně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].