Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Kdo za to může atd.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kdyby se věci měly vyvíjet tak, jak si lidé myslí, že se budou vyvíjet, moc příjemná budoucnost Řecko nečeká. Podle deníku The Wall Street Journal si 37,9 % Řeků myslí, že recese bude trvat tři až čtyři roky, 19,3 % lidí je přesvědčeno, že bude trvat pět až devět let, a 22 % se domnívá, že ta patálie se s Řeckem povleče déle než dekádu.

Zajímavé je, že řecké odbory považují restriktivní opatření za nespravedlivá, protože vyžadují oběti od dělníků, a ne od zaměstnavatelů, byznysmenů a bankéřů, kteří krizi zavinili. Téma, kdo krizi zavinil, není nezajímavé, ale nakonec je odpověď jednoduchá. Krize má dva viníky. Zaprvé řecké voliče, kteří si více než dekádu vybírali nekompetentní vlády. A mezi řeckými voliči je více dělníků než bankéřů a zaměstnavatelů. Pak je na vině Evropská unie (komise), která dlouhá léta tolerovala falšování statistik.

• Kdyby dluhová krize hrozila jenom Řecku, možná by se její důsledky nemusely přehánět. Stále více se ale mluví o Španělsku. Profesor ekonomie na London School of Economics Luis Garicano napsal článek do Financial Times, ve kterém uvedl, že Španělsko má stále šanci vyhnout se řeckému osudu, když splní tři Garicanova přání.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Zaprvé musí stabilizovat svůj finanční systém. Především malé místní spořitelny (tzv. cajas) jsou přetížené špatnými půjčkami na soukromé i komerční nemovitosti. Sanace bude velmi nákladná.

Na druhém místě je fiskální reforma, která bude velmi obtížná, protože Španělsko má značně decentralizovaný systém vlády. Většina úředníků pracuje pro regionální, nikoli centrální vládu.

A na třetím místě stojí odstranění duálního systému na pracovním trhu. Španělský pracovní trh mimořádně silně chrání „insidery“, tím ale ze stále větší části populace vytváří „outsidery“ životně závislé na nechráněném pracovním poměru.

To poslední se stále více děje i v České republice. Trochu to připomíná apartheid.

• Rakouský deník Der Kurier se chvástá, že ukořistil detailní plány zatím důvěrného záchranného plánu pro Řecko. Celkově prý bude třeba 55 miliard eur do konce roku. Německá vláda poskytne 20, francouzská 10 a ostatní státy eurozóny zbytek dle podílu v ECB. Polovina částky má být poskytnuta ve formě garancí, zbytek ve formě nákupu řeckých dluhopisů.
Teď ještě jestli to je pravda, a pokud ano, pak jsem zvědav, co na to řekne německý Ústavní soud.

Každý den nový Audit Jana Macháčka na www.respekt.cz  

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2010 pod titulkem Kdo za to může atd.