Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jedenáct týdnů do voleb

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

● O reálnosti programu ČSSD –, která v době prázdné státní kasy slibuje rušení zdravotnických poplatků, prodloužení nemocenské, zvýšení rodičovských dávek atd. – jsme sice vždy měli jisté pochybnosti, ale až dosud nám chyběl jasný důkaz. Teď ho nečekaně dodala sama ČSSD. „Vy berete od nás všechno vážně,“ reagoval místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach pro Hospodářské noviny na svůj čtrnáct dní starý slib, že „cílem je, aby do roku 2014 dosáhl průměrný důchod patnácti tisíc korun“. Varování pro všechny voliče: není všechno zlato, co se třpytí.

● I když pražské ODS dál strmě padají preference, jejím členům v čele s primátorem Pavlem Bémem nechybí smysl pro humor. Právě v těchto dnech totiž hlavní město zaplavily billboardy s mottem – Opencard, nejlevnější karta v ČR. Ano, pouhých osm set třicet milionů korun za stěží fungující kartu na veřejnou dopravu je skutečně pakatel, za který je potřeba se řádně pochválit. Má to ale háček. Protikorupční policie udělala minulý týden kvůli Opencard na radnici hloubkovou razii. Vzhledem k tomu, že detektivové nepřijeli metrem s kartou v kapse, ale raději dali přednost jistější přepravě služebními auty, doporučujeme Pavlu Bémovi přece jen předčasné oslavy odložit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Neznám přesně motiv, co je k tomu vede.“

Těmito slovy komentoval místopředseda ČSSD

Milan Urban

plán Americké obchodní komory v ČR zpřísnit zákon o zadávání veřejných zakázek, aby tu nebylo tak lehké jako dosud uplácet ve veřejných tendrech. Pár příkladů pro osvěžení paměti: ohnutá půlmiliardová zakázka na softwarový program na Českém statistickém úřadě, na tělo ušitý sedmisetmilionový tendr na výběr automobilů pro Českou poštu, vyřazení nejlevnějšího uchazeče z projektu na dostavbu metra… Jestli pan Urban stále nechápe a zároveň se v blízké době zase chystá s lobbisty do Toskánska, mohl by mu snad pobyt pod horkým sluncem pomoci k procitnutí ze zimního spánku.

● Poslankyně Olga Zubová se svěřila, že nerozumí tomu, proč ji ČSSD vyškrtla z volitelného místa pražské kandidátky. Poté, co umožnila Klausovo znovuzvolení, pomohla shodit Topolánkovu vládu a opustil ji reklamní magnát a dodavatel levných reklamních ploch pro ČSSD Jaromír Soukup, jí partaj oplácí její nejsilnější zbraní – podrazem. A pak že v české politice chybí happy end.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2010 pod titulkem Jedenáct týdnů do voleb