Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Facebook v práci

Zpráva o výhodách sociálních sítí k českým manažerům nedorazila.

Zaměstnanci tam od rána do večera bohapustě tlachají, vyhýbají se práci a zbytečně zatěžují firemní síť. Hledají si lepší pracovní místa a domlouvají kšeftíky. Nevědomky stahují viry. A konkurenci nevyžvaní jen to, co sami nevědí… Manažeři ze staré školy vidí obvykle v sociálních sítích jako Facebook,Twitter, LinkedIn či MySpace čiré zlo, které je na pracovišti třeba vymýtit.

Jak je ale známo již z dob zavádění telefonů, užitečnost každé sítě roste geometricky s počtem jejích členů. A tak se pohled na využití sociálních sítí v práci s jejich rozmachem mění. Argumenty pro a proti nedávno znovu vyhodnotil Pentagon. A v únoru oznámil, že americkým vojákům tento komunikační nástroj po třech letech opět povolí. Výhody podle něj převažují nad bezpečnostními riziky a je třeba naučit se je využívat.

„Třicet procent pracovní doby trávím na LinkedIn. Slouží mi k vyhledávání kandidátů,“ říká headhunter Jan Rosa, který se v Dublinu zabývá sháněním zaměstnanců pro technologické firmy. Šedesát milionů lidí na síti LinkedIn zveřejňuje profesní životopis, udržuje kontakty se spolužáky i s bývalými kolegy a podobně. Pro personalisty je taková sbírka dat poklad.

Podle často citované studie Nucleus Research zvýší zákaz Facebooku efektivitu práce ve firmě o 1,5 procenta. Jak ale nedávno podotkl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].