Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Jak se změní práce

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Stále nad námi visí hrozba stávky zdejších dopraváků, které k tomuto kroku přesvědčili odbory a sociální demokraté. Možná vstoupí do historie, že veřejnosti hrozí blokádou dopravy jen proto, že se jim mají více zdanit jejich benefity. Není tu řeč o zrušení různých výhod, není tu řeč o snižování platů, není tu řeč o propouštění, jde opravdu jen o zdanění benefitů. Činit to v době, kdy si lidé dobrovolně nechávají snižovat platy, aby si udrželi místo a jejich zaměstnavatel v důsledku ekonomické krize nezkrachoval, je absurdní. Činit to v době, kdy se snižovaly například už skandálně nízké platy učitelů, to je téměř urážlivé.

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Odbory zřejmě nemají co na práci, a tak hájí výsady včerejška, aniž by se připravovaly na zítřek. V tomto čísle vám přinášíme v rubrice Téma (viz

strany 40–47

) článek o tom, jak se na západ od nás mění organizace práce. Je to téměř srovnatelné se změnami rozpoutanými průmyslovou revolucí během 19. století. Nebude trvat dlouho a tyto změny přijdou k nám a zřejmě budeme dost překvapení.

„Nižší platy, málo stability a bezpečí, minimální přístup k různým vzdělávacím kurzům a jiným zaměstnaneckým výhodám. Taková bývají ,atypická zaměstnání‘ ve srovnání s klasickými, rychle mizejícími místy typickými pro minulá desetiletí. A všechno nasvědčuje tomu, že do budoucna i v Česku bude čím dál tím více lidí vydělávat méně peněz, ale mít zato více volného času. Absolventi vysokých škol, kteří dnes mají ještě dobré šance na dobře placené a uspokojivé místo, budou třeba už brzy ručkovat od jedné krátkodobé smlouvy ke druhé,“

píšou Tomáš Lindner a Anneke Hudalla v textu, který však více než temnou vizí může být inspirací k radosti a svobodě.

V minulém čísle jsme otiskli článek o chystaném odvolání naší velvyslankyně v Bruselu Mileny Vicenové. V některých médiích se objevily pochybnosti, jestli má ta informace pravdivý základ. Dokonce se nad tím podivovali i někteří lidé z ministerstva zahraničí. Zřejmě by bylo dobré, kdyby si opatřili lepší informace. A nemusejí je mít z žádných utajovaných zdrojů. „Ministr (zahraničí) Kohout mi sdělil, že by chtěl vyměnit velvyslankyni v Bruselu,“ řekl nám stínový šéf diplomacie ČSSD Lubomír Zaorálek. A Alexandr Vondra z ODS k tomu na adresu ministra zahraničí dodal: „Informoval mě o tomto svém záměru.“ Respekt má navíc i písemné podklady, které vše dokládají, takže tvrdit opak znamená vybruslení na velmi tenký led.

Závěrem bych vám rád doporučil návštěvu našich internetových stránek www.respekt.cz. Připravili jsme pro vás výraznou změnu jejich fungování. Každý den bude pro vás jiný redaktor Respektu připravovat komentované zprávy od rána až do večera. K tomu si tu také budete moci přečíst tři pro web speciálně psané poznámky. Věříme, že vás to potěší.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].