Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Cesta ke štěstí

Kampaň se teprve rozjíždí, ale už dnes je jasné, že přináší leccos nového. Stranické kasy jsou oslabené zrušenou podzimní volbou, čeká nás více kontaktu s voliči, více „pirátských“ útoků na protivníky i pestřejší nabídka partají. A hůře také odhadnutelný výsledek.

  • Autor: Milan Jaroš
• Autor: Milan Jaroš

Kdyby nebylo pět pod nulou a venku nechumelilo, i zkušený politický pozorovatel by měl potíže odhadnout, které že to volby máme před sebou. V oranžovém stanu, který na teplickém náměstí Svobody rozbila sociální demokracie, to druhé březnové pondělí vypadalo jako na jakékoli libovolné kampani ČSSD v posledních letech. Načesaná Kateřina Brožová prozpěvující, že „cestu ke štěstí zná, není dlouhá“, fronta na klobásu, pivo gratis a had těl vinoucí se ke stolku, za nímž stranický šéf Jiří Paroubek podepisuje svoje podobizny.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

A aby bylo „pohodové odpoledne“ skutečně bez mráčku, také politici ČSSD ujišťují přítomné, že i oni znají „cestu ke štěstí“. Jiří Paroubek sice na billboardech slibuje, že „sníží zadlužení na polovinu do roku 2013“, ale tady o tom nic neříká. Naopak mluví o tom, že nezaměstnanost bude řešit investicemi do průmyslových zón, že zruší poplatky u lékaře a nebude „šetřit na důchodech“. Vzkaz je jasný: jsou to těžké doby, ale my to vyřešíme bezbolestným způsobem.

A návštěvníci jsou spokojení – přišli sem jako obvykle přesvědčení a typičtí voliči ČSSD: jedenadvacetiletému nezaměstnanému Martinu Macečkovi třeba jde o vyšší dávky. „Brácha bere důchod, ségra přídavky na děti a nedá se z toho vyžít, měly by být vyšší,“ říká nad pivem a klobásou Martin. &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].