Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Album není mrtvé!?

Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Ona dvě interpunkční znaménka dobře postihují škálu rozporuplných pocitů, které naplnily moji mysl, když se ke mně dostala ta pozoruhodná zpráva z britských ostrovů. Staří artrockoví mastodonti Pink Floyd vysoudili na svém vydavatelství EMI zákaz prodeje jejich konceptuálních desek po samostatných skladbách. Právě takovou podmínku si v hloubi sedmdesátých let prosadili do smlouvy. Nástup digitální éry ale vše zkomplikoval a na serverech typu iTunes se po léta prodávaly tracky z jejich konceptuálních alb jako Dark Side of the Moon nebo The Wall i po jednotlivých písňových kusech. Marně právní zástupci firmy argumentovali tím, že sporný paragraf se vztahuje na nosiče, na které si můžete sáhnout. S internetovým kouskováním svých celistvých alb rockoví veteráni rozsudkem z minulého týdne rázně zatočili.

Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Už jen z nostalgických důvodů se člověku chce přiklonit na stranu Pink Floyd. Zavzpomínat si na éru dlouhohrajících vinylů. Na tu šťastnou neuspěchanou dobu, kdy ještě mozek a gigabajty našich přehrávačů neatakovalo bezbřehé webové moře hudby. Obhájci party kolem Rogera Waterse a Davida Gilmoura se oháněli termíny jako „autorská integrita“. Vždyť ony hudební konceptuální skvosty se zapsaly jako souvislé dílo a jeho části vytržené z kontextu jsou jen fragmentárními střípky sloužícími pokorně autorskému záměru. Poslouchat by se mělo celé, stejně jako si v Dostojevského Zločinu a trestu nevyzobeme ze stránek jen vraždu staré lichvářky.

I když: vlastně proč by ne! Postoj těchto hudebních matadorů v sobě také skrývá prvky snobského nabobství. Možná vůbec netuší, jak snadné je obstarat si jejich hudbu z internetu a podle svého osobního zájmu si vyzobat oblíbené skladby a zbytek smazat. A to všechno s jediným rizikem: že si na sebe ušijete nálepku povrchního kulturního omezence.

Se soumrakem cédéček ubylo v pop music alb, která měla na prvních třech místech seznamu písní poslouchatelné hity a na zbytku nepříliš zajímavou vatu. Vzrostl význam několikapísňových EP. V době, kdy fanoušci dávají v internetových obchodech přednost stahování jednotlivých songů, vycházejí interpreti na trh pouze se skladbami, za nimiž si stojí. I v té dnešní nekonečné nabídce najdete kapely, které vydávají alba, jež se dají označit za konceptuální. Ale neslyšel jsem o žádné, která by své fanoušky nepřímo sekýrovala, aby si jejich album koupili celé a ne jen po částech.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2010 pod titulkem Album není mrtvé!?