Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Stávka za koruny

Banální příběh odložené stávky poukazuje na hlubší problém české politiky

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Rozhodnost odborářů spolu s nepochopitelným selháním vlády „technokratů“ a předvolebním populismem levice zřejmě ušetří řadě pracujících částku v řádu několika korun denně a připraví churavou státní pokladnu o stovky milionů. Vážnější ovšem je, že nastavuje těžkou startovací pozici pro budoucí vládu, která se s dírou ve státní pokladně bude muset utkat. Vypadá to totiž tak, že kdo bude dostatečně silně křičet, ten náklad na konsolidaci veřejných financí neponese a přesune ho na bedra jiných.

O co jde
Pochopení toho, o co vlastně odborářům jde, kdo na tom vydělá a kolik ti ostatní zaplatí, si vyžaduje na tomto místě poněkud nudný exkurz do oblasti daní. Čtenáře by měl zajímat především proto, že – jak se zdá – poslanci ani vláda se přesnou analýzou situace příliš nezabývali.

Smyslem zákona, který tak rozzlobil odboráře, byla snaha omezit obcházení daní. Upravil tedy zdanění vzájemných obchodů spřízněných osob – tedy i mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem (úprava mohla být ovšem přesnější) – a zavedl pravidlo, že z takového „obchodu“ se má státu odvádět DPH z normální ceny, ne z ceny „zvýhodněné pro zaměstnance“. V principu jde o to, že stát nebrání firmě, aby poskytovala svým zaměstnancům různé výhody, ale nepovažuje za správné, aby tím byla daňově zvýhodněna, protože jiné firmy si třeba takovou praxi nemohou dovolit. Důležité je, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].