Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Sorosova Kassandra

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Stalo se to sice už před několika dny, ale v rámci všech těch zpráv o řecké krizi poněkud zapadla zpráva deníku NRC Handelsblad o tom, že německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy přesvědčovali bulharského premiéra, aby se Bulharsko nyní vzdalo žádosti o členství v eurozóně. Tvrdí to alespoň bulharský premiér Bojko Borisov, který bulharským televizním divákům řekl, že si „nedovedou představit, jakou hrůzu a paniku řecká situace v Evropské unii nyní vyvolává“. Dodejme podstatnou věc, že Bulharsko nyní plní všechna kritéria pro vstup (což je v době krize úctyhodné) a podle všech regulí by mělo vstoupit do systému ERM-II.

Ne všechny soubory pravidel v Evropské unii zjevně platí stejně nebo jsou stejně důležité. Na jedné straně je jakákoli pomoc Řecku nemožná, protože ji pravidla zakazují. Jiná pravidla určují, kdy je možné stát se členem eurozóny, ale najednou tato pravidla jaksi neplatí.

Kassandra finančních trhů George Soros varuje, že se eurozóna a nakonec i Evropská unie mohou kvůli Řecku rozpadnout. A navrhuje Řecku soubor pravidel pro řešení podobných krizí a také evropské daně a evropské ministerstvo financí. „Každá normální země má ministerstvo financí (Treasury),“ říká Soros.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Zní to čtenářům Respektu povědomě? Pokud ano, je to možná proto, že Soros tvrdí totéž, co autor tohoto auditu. Škoda, že nejsem také odpovídajícím způsobem zaopatřen. Ono je to asi tím, že ta myšlenka není až tak pronikavá. K čemu jinému může normální člověk dospět? Avšak konec vtipkování: ono to totiž není moc k smíchu.

Ekonomové Un Dadush a Moises Nahn se ve Financial Times pustili do protiinflačních fundamentalistů, především těch z Německa a Evropské centrální banky. Ve sporu mezi hlavním ekonomem Mezinárodního měnového fondu Olivierem Blanchardem, který navrhl, aby evropské centrální banky po určitou dobu cílily inflaci až na čtyři procenta, a mezi ECB, která to označila za „hraní s ohněm“ či „extrémně neužitečnou či satanskou radu“, se deník FT staví za Blancharda.

Každý fundamentalismus, který se stane kultem, tedy i ten protiinflační, je nebezpečný. Periferní státy eurozóny (Řecko, Portugalsko, Španělsko) měly dlouhá léta mnohem vyšší inflaci než Francie či Německo. Vyšší inflační cíl může pomoci vyrovnat nerovnováhy uvnitř měnové unie.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2010 pod titulkem Sorosova Kassandra