Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Ochlazování světa

Václav Cílek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Václav Cílek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Ve světovém oceánu působí tři tisíce malých plovoucích robotů Argo. Pomalu se noří do hloubky kolem dvou kilometrů a pak pomalu vystoupají na hladinu. Celou dobu měří teplotu a salinitu. Data pak vyšlou přes satelit do řídicího centra. Měření probíhají od roku 2003 a celou tu dobu se ukazuje, že se teplota do několika set metrů hloubky nemění či spíš mírně klesá. Teplotu vzduchu zaznamenávají družice a ty říkají, že za posledních deset let se teplota atmosféry zvýšila nejvíc o tři setiny stupně Celsia. Tedy o nic.

Co se děje? Posledních několik let se svět jako celek neotepluje. Hlavní příčinou je asi neobvykle hluboké minimum sluneční činnosti, které se nejspíš v květnu 2013 změní na nevýrazné maximum. Teplota světového oceánu je do značné míry závislá na systému mořských proudů, tedy na dlouhodobé atlantské a pacifické oscilaci (PDO a AMO), jejíž základní cyklus je 30 až 40 let. Počátky obou oscilací se datují do doby zhruba před deseti lety, takže celý cyklus by mohl trvat do roku 2035.

Václav Cílek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Václav Cílek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Svět si lze představit jako hotelový pokoj v Chartúmu. Je teplý, protože v atmosféře je hodně skleníkových plynů. Ale zároveň také mořská klimatizace běží naplno. Slunce se nepřetrhne a oceány se líně převalují. Jenže jsme v Chartúmu a klimatizace není moc spolehlivá, takže občas úplně vypne a tehdy nastane hodně horký rok. Jindy je klimatizace nastavena moc nízko, kousek nad úroveň malé doby ledové,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].